Help ons bij het maken van onze documentaire "Upstream"!

Steun project

Klimaatverandering gaat in de toekomst voor grote problemen zorgen, ook langs de Rijn. De rivier zal veel grotere hoeveelheden water moeten verwerken. Aanpassingen aan dit probleem zijn dus noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? Stroomafwaarts van de Rijn komen overstromingen op dit moment niet of nauwelijks voor. Dit is natuurlijk mooi, maar dit zorgt er ook voor dat mensen de noodzaak van maatregelen niet voelen. Hoe zorg je ervoor dat er voldoende draagvlak is? Hoe zorg je dat mensen tevreden zijn over je oplossing voor toekomstige klimaatproblemen langs de Rijn?

In deze documentaire wordt gekeken naar verschillende aanpassingen aan klimaatverandering langs de Rijn. Hoe wordt dit probleem opgelost? Hoe zorgen overheden dat ze de getroffen bewoners meekrijgen in het project? En waarom gaat dat soms goed en soms niet? Wat is verschil tussen de projecten en het draagvlak hiervoor in Zwitserland, waar rampen veel vaker voorkomen, en Duitsland en Nederland?  Dit zijn vragen die wij willen beantwoorden in onze film.

Wat is het doel van de documentaire?

Het doel is om een aanstoot te geven tot discussie over het onderwerp. We hopen dat mensen gaan nadenken over het ontwikkelingsproces dat voorafgaat aan een landschappelijke maatregel. Een maatregel die ons allemaal beschermt - maar op de korte termijn voor veel gedoe kan zorgen. Daarnaast hopen we dat mensen door deze documentaire meer weet krijgen van de maatregelen die om hen heen gebeuren op het gebied van watermanagement.

Wie zijn we?

Wij zijn Stan Schouten en Joren Janzing. We studeren allebei Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Voor Honours Geosciences maken wij deze documentaire over klimaatadaptaties langs de oevers van de Rijn. We hebben een team samengesteld met drie andere jonge studenten die ervaring hebben met het maken van films. We worden in dit project ook ondersteund door het mediabedrijf ScienceMedia.nl.

Waarom crowdfunding?

Het filmen in Nederland hebben we grotendeels al gedaan en heeft niet veel gekost, maar we willen graag de hele Rijn in deze documentaire betrekken. Zo willen we in Zwitserland graag de maatregelen tegen flash floods vastleggen en andere typisch bovenstroomse problemen. In Duitsland zullen we ingaan op de hoge waterstanden in februari en maart, de maatregelen hiertegen en de rol van de lokale bewoners hierbij. We hebben steun nodig om deze reiskosten te betalen. Daarnaast hopen we met een deel van het geld onze apparatuur verder te professionaliseren, zodat onze film het technische niveau heeft om te worden vertoond op de grotere festivals, zoals InScience, IDFA en het NFF. We hebben hiervoor ook al contact gezocht met deze festivals. Voor ons betekent dat uiteindelijk een groot publiek en dus meer mensen die we bereiken met onze film!

Steun ons project en help ons dit onderwerp met een groot publiek te delen!

Donateurs

• Max van de Goor20.06.2017 21:42 uur

It's ya boi.

• Daan van Herpen20.06.2017 21:35 uur

tof project jongens! Ga zo door!

• Karin Sant19.06.2017 15:29 uur

Ik vind het een supermooi plan (en avontuur) waarmee je laat zien dat draagvlak creëren belangrijk is en het tegelijkertijd zelf creëert. Veel succes en plezier tijdens jullie avontuur!

• Vincent van Dongen15.06.2017 21:04 uur

Omdat ik erg bezorgd ben over klimaatverandering en bovendien woon ik in een stad waar sinds de Waaloversteek de rivier doorheen loopt!

• Ton van Rietbergen14.06.2017 11:10 uur

Studenten die bijzondere initiatieven ontplooien verdienen steun

• Hans Snel18.05.2017 20:56 uur

Ik steun Upstream van Joren en Stan omdat zij de klimaatverandering met deze documentaire onder de aandacht brengen. Een mooi initiatief

• Joost en Theresia Janzing-Bonarius17.05.2017 20:53 uur

Heel veel succes met dit fantastische project!

• Chelsea Klaassen17.05.2017 19:25 uur

Heel goed initiatief van mijn neef en zijn studiegenoten. Veel succes!

• mxt landschappen - marnix tavenier17.05.2017 19:07 uur

Project draagt bij aan bewustwording over klimaat maar ook: ons landschap is door mensen bedacht en gemaakt ! Deze documantaire laat zien dat denkkracht & durf en visie & daadkracht nodig zijn om met nieuwe oplossingen te komen die ons landschap vitaal en mooier maakt. Upstream dus !

• Ariëtte en Peter12.05.2017 19:47 uur

Een leuk én belangrijk project! Veel succes met het maken!

• Peter en Henriette Boerboom 09.05.2017 22:23 uur

Een geweldig project, we zijn trots op je Stan!

• kelvineagle@hotmail.com09.05.2017 20:55 uur

Het is een mooi project, en ik hoop dat jullie het doel bereiken en er iets van kunnen maken!

Groetjes,
    Kevlin

• Ludo Pulles09.05.2017 20:48 uur

Succes jongens!

• Siem Schouten09.05.2017 11:04 uur

Geweldig project dit steunen wij graag!

• Rob Terwijn09.05.2017 10:02 uur

Goede informatie over dit onderwerp is noodzakelijk.

• Henk Ovink08.05.2017 23:31 uur

Record op record elk jaar: hogere temperaturen, meer en zwaardere stormen, meer perioden met extreme droogte, grotere impact en meer doden, meer ellende, meer vervuiling, meer zeespiegelstijging, records van verlies van poolijs, meer oorlogen, vluchtelingen, etceterea... Niet het beste bed-time story voor je kinderen of kleinkinderen: "morgen is verschrikkelijker dan vandaag!" Het is zo groot, hoe maken we dit klein, hoe brengen we dit thuis en klein genoeg zodat het tastbaar wordt en mensen, bedrijven en politici werkelijk veranderen?
    "Upstream" helpt voor een beter bewustzijn, factbased onderzoek en slimme communicatie gaan hand in hand. Want we hebben geen keuze, alles moet anders en heel snel ook!

• renee santema08.05.2017 16:35 uur

mooi onderwerp!!
    en ik gun het Stan!

• Henricus van Eupen07.05.2017 09:14 uur

Geweldig project

• Marion van Eupen05.05.2017 12:44 uur

Ik steun dit project omdat het zo belangrijk is om te weten wat er met onze omgeving en ons water gebeurt, niet alleen voor onszelf, maar ook internationaal!