Een Verborgen Schilderij – Verbeelding van de Reformatie van de Jacobikerk te Utrecht

Steun project
Large_banner_2_-_5

Projectupdates (3)

 1. Twee nieuwe berichten van onze ambassadeurs30.05.2017 11:41

  Er zijn twee nieuwe berichten van onze ambassadeurs beschikbaar op onze website.

   

  Prof. dr. Peter Nissen schrijft in zijn bijdrage over het leven en de boodschap van Hubert Duifhuis (†1581), de priester en later de gereformeerde voorganger van de Jacobikerk te Utrecht, die in de roerige periode van de Reformatie zijn gemeente opriep tot religieuze verdraagzaamheid en vrede.

   

  Prof. dr. Koen Goudriaan vergelijkt het overschilderde schilderij met een palimpsest, een herbruikt manuscript, en legt uit hoe het interdisciplinaire onderzoek heeft plaatsgevonden dat de basis vormt voor het aankomende boek Van schilderij naar tekstbord. Verbeelding van de Reformatie van de Jacobikerk.

   

  We hebben inmiddels ruim 22% van ons doelbedrag opgehaald. Hartelijk bedankt voor uw steun! U kunt ons nog verder steunen door ons project te delen op social media, en door ons te volgen op Twitter.


 2. Lees meer over de geschiedenis van het onderzoek19.05.2017 13:20

  Er staan drie nieuwe blog posts online over de geschiedenis van het onderzoek voor ons aankomende boek: Van schilderij naar tekstbord. Verbeelding van de Reformatie van de Jacobikerk.

   

  In deel 2, Het zichtbaar maken van de voorstelling leest u hoe tussen 1996 en 2013 het schilderij werd onderzocht met infraroodreflectografie en extreem hoge resolutie camera’s, om de details van de voorstelling bloot te leggen. Deze Gregoriusmis bleek nog mooier te zijn dan werd vermoed!

   

  In deel 3, Een bijzondere Gregoriusmis vertellen de auteurs over het breed vergelijkende onderzoek dat ze hebben gedaan, om antwoord te kunnen geven op de volgende vraag: “Hoe bijzonder is dit schilderij eigenlijk?” Zij keken naar ruim 420 voorstellingen en concludeerden dat er inderdaad iets speciaals was aan dit kunstwerk …

   

  In deel 4, Van schilderij naar tekstbord duiken we in de kerkarchieven en zien we hoe en wanneer het schilderij werd veranderd in het tekstbord, zoals we dat vandaag kennen. Dit onderzoek werd knap lastig gemaakt door het feit dat de rekeningen door waterschade bijna onleesbaar waren geworden. Een onconventionele oplossing bood echter uitkomst.

   

  Tenslotte wijzen we u ook nog op de nieuwste bijdrage van een van onze ambassadeurs, prof. dr. Jos Koldeweij. Hij schrijft: “De nauwkeurige studie die Corinne van Dijk en Truus van Bueren maakten,  onthult zowel wat verstopt werd als de betekenis van de tekst waarmee dat gebeurde. Een letterlijke ontdekking die waard is om uitgegeven te worden als boek!”

   

  Wij bedanken al onze gulle schenkers! Dankzij uw bijdragen hebben we inmiddels bijna 20% van het streefbedrag binnengehaald. Hartelijk bedankt! Wilt u ons verder steunen? Deel dan dit project met uw eigen netwerken. Laten we samen zorgen voor de realisatie van een fantastische publicatie!


 3. Update 20/4/201720.04.2017 15:02

  Original_2._gregoriusmis_jacobikerk_montage_bewerkt_door_ige_verslype

  Het is inmiddels bijna twee weken geleden dat deze crowdfunding actie van start is gegaan, en we willen graag iedereen bedanken voor hun zeer enthousiaste reacties en voor de gulle schenkingen die tot nu toe zijn gedaan. In deze korte tijd hebben we al bijna 10% van het doelbedrag binnengehaald! Zeer bedankt, ook voor het positieve commentaar!

   

  We hebben inmiddels onze website bijgewerkt. U kunt hier nu aanvullende informatie over het team en het project vinden. Ook staat de eerste bijdrage van onze ambassadeurs online en hebben we het eerste deel over de geschiedenis van het onderzoek gepubliceerd, over hoe het schilderij onder het tekstbord is ontdekt. De website zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe informatie, dus kom regelmatig kijken!